Home

Filosofis-arkeologisella klubilla kuullaan perjantaina 10.5.2013 klo 16–18 tutkija Kari Saarvolan esitelmä Neandertalin ihmisistä. Tapaaminen on Helsingin yliopiston arkeologian oppiaineen seminaarihuoneessa F115 osoitteessa Unioninkatu 38F.

Neandertalin ihmiset: nuotion hiillos sammuu

Neandertalin ihmiset syntyivät, elivät ja kuolivat sukupuuttoon Euroopan ja läntisen Aasian alueella. Laji kehittyi Eurooppaan aiemmin tulleesta Homo erectuksen ”jälkeläisestä” Heidelbergin ihmisestä. Neanderit olivat tunnistettavissa lajiksi noin 200 kya (kilovuotta sitten). Morfologisen lajimäärityksen kanssa pitää olla huolellinen; tässä pidetään selvitettynä, että Neanderit olivat oma lajinsa.

Neandertalereiden jaksoon liittyy jääkausia ja niiden sisällä olleita interstadiaalivaiheita, sekä yksi hyvin lämmin interglasiaali, jolloin voidaan katsoa Neandereiden olleen jo ”kukassaan”. Ajanjakson aikana säät vaihtelivat rivakasti ja ennakoimattomasti. Yhden sukupolven aikana saattoi olla sekä lämmintä että hyytävän kylmää. Tämä koetteli erityisesti lähes vaatteitta kulkevia Neandereita; varsinkin lapsia ja imeväisiä.

Ajanjakson kasvi- ja eläinkunnassa muutokset olivat näkyvissä metsän siirtymisenä ja eläinten kulkemisten muuttumisena. Neandereiden harjoittama suurriistan väijypyynti oli työlästä, mikä aiheutti pitempiä nälkäjaksoja pieniin populaatioihin. Nopeiden ilmastomuutosten selvittämisessä ollaan viime vuosina edistytty. Tarkastelen vähän lähemmin näitä asioita.

Homo neanderthalensis oli anatomialtaan selvästi H. sapiensista poikkeava. Ruumiin tukeva rakenne lyhyine raajoineen vastaa hyvin Allenin ja Bergmanin kylmienalojen nisäkkäistä esittämää. Aivojen koko vastaa tai on jopa hieman suurempi tilavuudeltaan kuin Modernien sukulaistensa; mutta aivojen ”järjestäytyminen” poikkeaa selvästi Modernien aivoista. Tällä on suuri merkitys ”Lopun Ajan Mittelöissä”.

Jo teknologinen konservatiivisuus on antanut selviä viitteitä yhteisön sosiaalisesta rakenteesta; voidaan hakea analogia myöhemmän ajan Tasmaniasta. Pitää myös huomata, että populaatiokoko on ollut  huomattavan pieni ja tästä syystä innovaatioköyhä. Lopuksi esitän hypoteesini niistä syistä, jotka johtivat Neandereiden häviämiseen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s