Home

Filosofi Inkeri Koskinen puhuu Filosofis-arkeologisella Klubilla perjantaina 12.10.2012 klo 16-18 otsikolla ”Osallistava tutkimus ja kaksi relativismin lajia”. Tapaaminen pidetään Helsingin yliopiston arkeologian oppiaineen tiloissa Topeliassa (Unioninkatu 38F, huone F115). Tapaamiseen ovat lämpimästi tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet. Alla esitelmän abstrakti sekä linkki Inkerin aiheeseen liittyvään artikkeliin.

Arkeologiassa on useiden sen lähialojen tavoin viime vuosikymmeninä pyritty osallistamaan tutkimushankkeisiin paikallisia ihmisiä, joilla on kulttuurisia siteitä tutkimuskohteeseen. Osallistavaan tutkimukseen pyritään erityisesti alkuperäiskansojen tai muuten haavoittuvassa asemassa olevien yhteisöjen parissa toimittaessa.

Osallistava tutkimus on episteemisesti haasteellista. Erityisesti näin on silloin jos tutkijoiden ja paikallisten käsitykset tiedon luonteesta ja pätevistä tiedonhankkimisen tavoista eroavat toisistaan selvästi: miten erilaisiin tietokäytäntöihin tulisi suhtautua? Kysymykseen vastataan melko usein relativismilla: tietokäytännöt ovat yhtä hyviä. Vastaus on kuitenkin ongelmallinen, kuten osoitan tekemällä eron tiedollisen ja käsitteellisen relativismin välillä ja osoittamalla miksi kumpikaan niistä ei taivu mutkattomasti osallistavan tutkimuksen palvelukseen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s