Home

Klubi kokoontuu jälleen keskiviikkona 3.3. kello 16-18 Helsingissä osoitteessa Unioninkatu 38F, huone 115. Nyt aiheena on Etelä-Perun Nasca-kulttuuri ja sen materiaalisen kulttuurin tutkiminen semiotiikan keinoin. Esitelmän pitää Päivi Ibl, joka kirjoittaa aiheesta näin:

Etelä-Perussa Varhaisen Välikauden (200 eaa.–600 jaa.) aikana vaikuttaneesta Nasca-kulttuurista tunnetaan parhaiten ns. Nascan linjat. Nascan maapiirroskokonaisuutta pidetään merkittävänä kulttuurimaisemana, joka heijastaa nascalaisten ajatusmaailmaa, mutta tutkijoilla on erimielisyyttä siitä, millä tavoin.

Geoglyyfien huomiota herättävä koko ja mielenkiintoiset muodot ovat herättäneet laajaa tutkimuksellista mielenkiintoa aina 1960-luvulta lähtien. Tähänastinen tutkimus ei ole hyödyntänyt aiempaa Nascan linjojen tutkimusta linjakokonaisuuden tulkitsemiseksi merkkikokonaisuutena, vaikka niin keramiikan kuin tekstiilien sekä muiden kulttuuristen artefaktien ikonis-symbolista arvoa on pohdittu laajastikin ensimmäisestä (1926) Kroeberin johtamasta Nasca-tutkimusmatkasta alkaen.

Väitöskirjassani käsittelen yhtäältä niitä yhteiskunnallisia edellytyksiä, joiden puitteissa Nasca-kulttuuri kukoisti ja nascalaisten tuottamia kulttuurisia artefakteja sekä toisaalta sovellan näiden pohjalta semiotiikkaan perustuvaa mallia, jonka avulla selitän moniulotteisesti linjojen rakennusmotiiveja ja käyttötarkoituksia.

Tapaamiseen ovat tervetulleita kuuntelemaan ja keskustelemaan kaikki aiheesta kiinnostuneet!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s